Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има готовност за съкращаване на общо 640 милиона лева в администрацията и общините

От общо 900 милиона лева, които трябва да бъдат икономисани в администрацията и общините, вече е обявена готовност за съкращаване на общо 640 милиона. Търсят се още 260 милиона лева, каза вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов след заседанието на Съвета по административна реформа.

Министерството на образованието е обявило, че може да съкрати повече разходи от предварително обявеното. В същото време в Министерството на здравеопазването вместо с 22, могат да съкратят бюджета си с 15 процента.

Други министерства са обявили готовност да съкратят по-малко от изискваните 20 процента разходи. Сред тях са Министерството на външните и на вътрешните работи, на културата и околната среда и водите. Предстои цифрите да бъдат допълнително уточнявани, каза пред "Хоризонт" Иван Кокалов.

Тъй като няма окончателна сметка с новите предложения от различните министерства, които са направени, какъв е нетният ефект от тези предложения и тъй като те са без общините, се очакваше от тези, които участваха и са предложили, ефектът да е, приблизително казвам, около 550 млн., а всъщност това, което се получава, е около 260 млн., т.е. наново ще се претръскат.

Същевременно министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че разходите на екоминистерството ще бъдат съкратени с 10%. Икономиите ще бъдат направени предимно от нови технологии, които могат да бъдат въведени през следващите години. Няма да се съкращават нови служители, тъй като съставът на министерството е съкратен доста.

Направени са съкращения през юли, при предишното ръководство, и през декември – при новото. Министър Нона Караджова заяви, че вече се прилага нов подход при извършването на различните проверки.

Сега всеки специалист поотделно да ходи на проверка в дадено предприятие от гледна точка на това как си управлява отпадъците или системите за пречистване на въздуха и системите за пречистване на водите, а да има комплексни проверки, така че да се правят икономии на средства. При всички положения няколко служители, които са на проверка, е по-добре от един. Някак си е по-трудно да се поддадат на някои изкушения, ако им бъдат предложени.

Самият брой на проверките няма да бъде намаляван. По европейските изисквания има в съответните директиви предложени минимален брой проверки, особено за големите предприятия, които ние със сигурност ще спазваме.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени