Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за строителството на "Южен поток" вече е взето

Русия ще реализира проекта за газопровод "Южен поток", независимо че в момента се водят разговори с Украйна за обединяване на газопреносните системи на двете страни. Това стана ясно по време на първото официално посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Украйна.

Решението за строителството на "Южен поток" вече е взето и проектът ще бъде реализиран, заяви президентът Дмитрий Медведев по време на среща с руски и украински бизнесмени в Киев.

Двата газопровода, които Русия възнамерява да изгради, заобикаляйки Украйна от север и юг, предизвикват безпокойството на Киев, че страната ще загуби своята водеща роля в транзита на руското синьо гориво. В Москва смятат тези притеснения за неоснователни и дори прогнозират, че за покриване на нарастващите нужни на Европа от руски природен газ, ще трябва да се строят още трасета.

Нещо повече - Москва дори се стреми към обединяване на газовите компании на Русия и Украйна, въпрос, който се обсъжда активно, но засега без резултат. Днес Дмитрий Медведев заяви, че Русия няма да натрапва на своя съсед газови схеми и ще действа изключително на прагматична основа.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер, който е в състава на президентската делегация, от своя страна обеща на Украйна пълна модернизация на нейната газотранспортна система, ако бъде постигнато обединяване на газовите компании на двете страни.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна