Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за радиото и телевизията – на второ четене в НС

С второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията се очаква да започне работата на парламента тази седмица. Смяната на състава на СЕМ става на фона на стартиралия процес на избор на нови шефове на националното радио и телевизия.

Още при дебатите преди две седмици от левицата и ДПС изразиха тезата, че по този начин се осигурява удобният състав на СЕМ, които да изберат правилните директори на обществените медии. След промените в СЕМ ще останат трима представители от квотата на парламента и двама на президента.

С предложението членовете на регулатора няма да имат правото на два последователни мандата. Така от квотата на парламента СЕМ ще напуснат Маргарита Пешева и Мария Стефанова. От квотата на президента единствено с втори мандат е Бойчо Кулински.

Вторият, който трябва да си отиде, ще бъде определен чрез жребий. 15 точки има в работната за депутатите тридневна седмица. Сред предложенията за разглеждане са второто четене на промените в Кодекса за застраховането и второто четене на промените в Закона за здравето.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна