Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските власти могат да поемат операцията по почистването на Мексиканския залив

Американските власти могат да "изместят" петролната компания "Бритиш петролиъм", ако тя не се справи с изчистването Мексиканския залив от нефтения разлив, съобщи американският министър на вътрешните работи Кен Салазар.

Той заяви, че компанията не е спазила нито един краен срок и изрази съмнения в компетенцията на служителите, ограничаващи последствията от екологичната катастрофа: "Дали имам доверие, че те знаят точно какво правят? Отговорът е: Не. И затова сме упълномощили министерството на енергетиката, лабораториите му, НАСА и редица други агенции да осигурят информация и наблюдение, за да сме сигурни, че проблемът няма да се задълбочи, и че замърсяването ще бъде овладяно и изчистено, а кладенецът - запушен."

Властите във Вашингтон са обект на засилващи се критики относно действията им по овладяване на екологичните последствия от нефтения разлив и се чуват все повече призиви те да поемат контрола на операцията по почистването от "Би Пи".

В същото време проучване сред потребителите показва, че по-голяма част от американците продължават да разчитат основно на автомобилите си за придвижване и продажбите на петролната компания не са спаднали вследствие на екологичната катастрофа в Мексиканския залив.

По публикацията работи: ББС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна