Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът между СУ и Министерството на културата за Ботаническата градина в Балчик се разгоря отново

Ботаническата градина в Балчик винаги е била изключителна държавна собственост, а с министерско постановление СУ е бил допуснат да "копае част от нея", каза пред "Хоризонт" министърът на културата Вежди Рашидов.

Те искат, понеже са допуснати не като наематели, а като градинари, и желанието им е, ако могат, да вземат градината. Готови сме да направим едно споразумение да влязат да работят студентите, да си ползват... Но при едни ясни, човешки клаузи. Аз сега ще ви кажа нещо, което явно в публичното пространство няма да ви кажат. Да, там делим билетчета да отидат половината пари за университета, но половината пари, които ние вземаме, ние реинвестираме да поддържаме двореца, образованието си ги вземат. Не е честно.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев заяви пред "Хоризонт", че министърът на културата Вежди Рашидов "грубо заблуди общественото мнение по повод спора на министерството и Университета за Ботаническата градина в Балчик".

Това е територия, на която СУ няма нито една търговска точка, за разлика от територията, която се стопанисва от Министерството на културата. Ботаническите градини се самоиздържат на СУ. Аз се страхувам, че министър Рашидов е заблуден от хора на място, които от години ламтят да могат да направят още ресторантчета и още капанчета, в които да се леят сръбска и гръцка музика. Той подготвя зад гърба на СУ едно решение на МС, в което всъщност МС нарушава закона. Всички решения на съда са в полза на СУ.

Спорът между СУ и Министерството на културата за стопанисването на Ботаническата градина в Балчик се разгоря отново този месец. Министерството прави нов опит да придобие правото на самостоятелно управление с проекторешение, с което да прехвърли 73 дка от парковата част за държавно управление. Ректорът призова правителството да отхвърли проекторешението, защото то ще отнеме територия, използвана от Алма Матер от 55 години.

По публикацията работи: Станислава Пирчева - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна