Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: В България се разтварят чадъри във всички нива на властта

В България продължава практиката да се прикриват нередности чрез разтваряне на чадъри във всички нива на властта и във всички области. Това каза в Кърджали председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, който откри 12-та поред сграда на съдебната институция у нас. Според него не е изключено да станем свидетели на осъден висш магистрат у нас.

Пример за разтворен чадър Константин Пенчев даде със случая в Приморско, където роднини на магистрати от Върховния административен съд закупили като крайно нуждаещи се имоти на първа линия: "Там, в този край са вървели постоянно проверки, прокурорски. Една-две, три, районна прокуратура, окръжна. И в един момент всеки е викал: няма нищо. Но, което е по-странното: нищо от тези проверки не изтекло в медиите. Просто в България има чадъри, страшно много чадъри. И продължава да има. На всички нива. Няма начин да не се знае и във всяко едно селище всички хора знаят: това е на прокурора, това е на полковника, това е на генерала, това е на еди-кой си."

Пенчев очаква наяве да излязат още имена на магистрати, след разпоредената от Главната прокуратура проверка на общинските сделки с имоти за крайно нуждаещи се. Той не изключи възможността да има осъдени висши служители а съдебната система: "Не бих се учудил ни най-малко. Мисля, че ако има едно сериозно обвинение, ще има и сериозна присъда."

Въпреки скандалите българската съдебна система се променя, смята магистратът: "Не е въпрос на чест да седнеш с местния бизнесмен на банкетната маса, не е въпрос на чест да си уредиш от кмета по-евтино местенце да си построиш хотелче, а напротив, това е нещо, което не бива, което е забранено. И просто съдебната система се промени като манталитет, като разбиране за няколко месеца. Слязохме на земята. Станахме нормални." 

По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна