Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетният дефицит няма да ни направи по-свободни през 2010 година

От Института за пазарна икономика обявиха, че денят на свободата от правителството тази година е настъпил по-рано от посочената от тях дата 1 юни. Това е датата, от която ще преставаме да теглим от държавната хазна и започваме да работим за себе си. Според икономическите анализатори обаче това, че ще работили по-малко за бюджета, не трябва да ни вярва.

В началото на годината Институтът за пазарна икономика обяви, че според приетия бюджет 2010 г. денят на свобода от правителството ще настъпи на 1 юни. До тази дата всички ние в изследването сме изработили вече достатъчно, за да напълним държавната хазна за цяла година.

В навечерието на тази дата обаче нещата се промениха. Очакваната актуализация на бюджета показа съвсем друга картина – малко по-висок от заложения брутен вътрешен продукт и сериозен спад на приходите, спрямо разчетите. От това следва, че тази година денят на свобода от правителството вече е настъпил, но дали това е повод за радост от икономистите. Според тях държавата и да ни вземе относително по-малко от други години, но това по никакъв начин няма да повлияе на размера на намесата й в икономиката на страната.

Разходите отново ще бъдат в познатите размери от последните няколко години. По всичко личи, казват анализаторите, че те ще бъдат финансирани и с пари от фискалния резерв, т.е. изземването от всички нас през тази година ще бъде по-малко за сметка на натрупани спестявания. Бюджетният дефицит няма да ни направи по-свободни през 2010 г. и със сигурност ще затрудни живота ни през идните години.
По публикацията работи: Юлияна Стоянова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени