Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелските туристи може да се пренасочат от Турция към България

Израелските туристи може да се пренасочат от Турция към България. Това е станало ясно при посещението на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Израел.

Мирослав Найденов е първият чуждестранен политик и представител на Европейския съюз, който посети Израел след събитията с хуманитарния конвой за Ивицата Газа. Той се срещна със своя колега Шалом Симхон - министър на земеделието и развитието на селските райони на Израел.

Не мога много да коментирам, тъй като все пак визитата ми има друг характер, планирана визита от месеци назад. Това, с което всъщност се започна срещата, беше информация от моя израелски колега и от политическа, и от правителствена гледна точка за ситуацията и възможните последици.

Израелската страна ще направи всичко възможно да не се допусне хуманитарна криза в тези засегнати райони. Разбира се, има тревога и сред обикновените израелски граждани, и сред политиците им, но да се надяваме, че ще намерят сили тази криза да бъде много-много бързо преодоляна.

Позицията на България съвпада с позицията и на ЕС – ние настояваме да има свободен достъп до хуманитарна помощ за Ивицата Газа, но в същото време, разбира се, при пълна гаранция за сигурността на израелските граждани, и наистина се надяваме кризата да намери най-скорошно решение.

Аз съм съпроводен от представители на българския бизнес и неправителствени организации в областта на аграрния сектор. Да се надяваме наистина, че тези контакти ще бъдат реализирани в съвместни израелско-български проекти.

Всяка година 100 хиляди израелски туристи посещават страната ни, а сега заради изострянето на отношенията между Израел и Турция техният брой може да се удвои.
По публикацията работи: Олга Иванова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна