Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати не постигнаха споразумение за пенсионната реформа

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по нито едно от предложенията за пенсионна реформа. Синдикатите, работодателите и представители на правителството имат различия по най-съществените въпроси.

Най-голямо е противопоставянето по предложението на синдикатите за увеличаване на осигуровките за пенсия. Работодателите са против повишаване на осигурителната тежест, а според синдикатите това е една от ефективните мерки за намаляване на дефицита на бюджета в НОИ. Работодателите са съгласни да се повиши стажът като условие за пенсиониране. Според Васил Велев, председател на Асоциацията за индустриалния капитал този вариант е без алтернатива, дори заяви, че е постигнато съгласие, но вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров го опроверга и коментира, че синдикатите са против повишаване на стажът за пенсиониране. Според тях пенсионната реформа трябва да се извърши като се стабилизира системата без да се натоварват хората с допълнителни условия. Пламен Димитров припомни, че за последните 9 години стажът за пенсиониране на жените е повишен от 20 на 34 години, а за мъжете от 25 на 37 години. Социалните партньори ще обсъдят след месец отново намеренията за пенсионна реформа.


Възрастта за пенсиониране ще се запази - 60 години за жените и 63 години за мъжете, но ще се вдигне от 1 юли догодина с три години изисквания стаж за пенсия, е категоричен Тотю Младенов: По-дългата работа, осигурителният стаж – 37 години на жените и 40 години за мъжете, мисля че това е по-приемливият вариант, отколкото да отиваме към вдигане на пенсионната възраст. Да дадем възможност на хората, които не могат да достигнат този стаж и тези години да имат възможност да се пенсионират при малко по-редуциран размер на пенсията и обратно, тези които престоят по-дълго на пазара на труда, ще имат възможност да получават по-големи бонуси.

Младенов коментира, че ще има данъчни облекчения за наетите и за бизнеса, когато се правят вноски в доброволните пенсионни фондове: Предлагаме и бяхме подкрепени от частните пенсионни фондове и от работодателските организации, включително и от синдикатите, да се дадат допълнителни преференции на хората, които да се осигуряват в частните пенсионни фондове и когато дойде времето за тяхното пенсиониране те да имат възможност да получават пенсии от второ място, както за своя сметка, така и за сметка на работодателите, чрез данъчните отстъпки.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна