Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се изиска създаването на референтна лаборатория за онкоболни

Всяка трета онкоболна жена получава противоречиви резултати при изследване на тумора в различни лаборатории. За това алармира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева. Пред "Хоризонт" Захариева съобщи, че ще се иска да бъде създадена рефентна лаборатория, за да бъдат уеднаквени методиките за изследванията.

"Някой човек, който има нужда от терапия, заради добрите резултати може да не я получи и той да умре след два месеца, а в същия момент този, който няма нужда, да получи една профилактична химиотерапия, пази Боже, на никой не пожелавам. Ето го единият проблем. Основен. Първо, съкращаване броя на лабораториите, равномерна натовареност на патолозите, защото в момента има патолози, които гледат по 2 хиляди проби, има патолози, които гледат по 150 проби. Да има ниво на компетентност и тези нива на компетентност да се защитават всяка година.", посочи Теодора Захариева.

По-късно днес, по инициатива на Центъра и под патронажа на парламентарната здравна комисия в София започва Международна конференция на тема: "Българската патоанатомия и европейските стандарти".

По публикацията работи: Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна