Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ратко Младич се изправя пред трибунала в Хага

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бившият босненски сръбски генерал Ратко Младич ще се появи за първи път в Хага пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. От Трибунала обмислят обединяването на двата обвинителни акта срещу Ратко Младич.

От пристигането си в затвора Ратко Младич непрекъснато е подчертавал, че е генерал и настоявал всички да му се представят.

В екипа на главния прокурор Серж Брамерц се обсъжда много сериозно и сливането на процесите срещу двамата бивши босненски сръбски лидери от 90-те години - Радован Караджич и Ратко Младич. Той е обвиняем за геноцид над мюсюлманите от източна Босна в анклава Сребреница, когато през 1995 г. бяха избити 8 хиляди мъже и момчета. Младич е обвиняем и за обсадата на босненската столица Сараево в продължение на 44 месеца, както и за депортирането и нехуманното отношение към несръбското население.

Белград сега отказва да финансира защитата на Младич. Властите обаче в Босненската сръбска автономна област са готови да подкрепят материално бившия си военен лидер.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени