Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите искат повишаването на минималната заплата да бъде от 2012 г.

Снимка: www.paris.diplo.de

Последна промяна: 16:08 ч.

Работодателските организации са категорични, че вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса и затова увеличението на минималната работна заплата трябва да стане от следващата година с новия бюджет на държавата.

От Българската търговско-промишлена палата изчисляват, че при промяна на заплатата от 240 на 270 лева, държавата ще трябва да даде допълнителни 8 милиона лева, докато на бизнеса това ще струва близо 44 милиона лева. От Българската стопанска камара припомнят, че от размера на минималната работна заплата зависят и средната работна заплата, средната и минималната пенсия, включително и субсидиите на политическите партии.

"Доста вече тежести се събраха върху бизнеса, осигурителната вноска все още в по-голямата част се изплаща от работодателя, а не от работника, като добавим и това, че бизнесът плаща по-скъп ток отколкото гражданите, с което субсидира социалната политика на държавата, мисля, че вече стигаме до предели, които не са доста здравословни за българския бизнес.", каза председателят на палатата Цветан Симеонов.

Повечето от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата и ще има преминаване на фирми в сивия сектор.

"Ще има странични ефекти, ще има повече сив сектор, ще има повече безработни, освободени, когато не могат да си посрещат разходите, особено малките и средни фирми.", каза още Симеонов.

Вчера премиерът заяви, че в сряда кабинетът ще обсъди вдигането на минималната работна заплата и пенсиите.

По публикацията работи: Юлия Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна