Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска 10 млн. лв. компенсации от ЕС заради Е.коли

Министър Мирослав Найденов
Снимка: БГНЕС

България ще настоява за над 10 милиона лева загуби от нереализирани на пазара български краставици заради бактерията Ешерихия коли. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди извънредното заседание на министрите от Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург.

Компенсациите са възможни заради невярната информация, че заразата е от биологично произведени краставици в Испания. Това доведе до голям спад на потреблението им в Европейския съюз.

Министър Найденов информира, че от началото на кризата българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден, а за седмица загубата им е 7 млн. лв. Загуби продължават да се трупат и в момента.

Министрите на земеделието от Европейския съюз отказаха да приемат предложението на Европейската комисия за 30 процентно обезщетение на зеленчукопроизводителите, пострадали от паниката със заразата от Ешерихия коли. Това съобщи за "Хоризонт" министър Найденов:

Настояваме референтните цени да бъдат средни за ЕС цени, защото страни като България, които са производители, държат по-ниски цени на продукцията и ако беше прието да бъдат национални референтни цени, нашите зеленчукопроизводители щяха да бъдат ощетени. Говорим за мерки, които ще влязат в сила незабавно.

Министър Найденов добави още, че компенсациите ще бъдат изплатени изцяло от бюджета на ЕС и не се предвижда национално съфинансиране.

До утре вечер министрите ще изслушат ново, по-добро предложение за увеличаване на бюджета за компенсации, а изплащането им ще започне в началото на другата седмица.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени