Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемдесет души с хранително отравяне след рожден ден в пловдивско село

Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 18:02 ч.

Около 70 души са с хранително отравяне след рожден ден в карловското село Розино. Причината са пилешки кюфтета, съобщиха от Регионалната здравна инспекция - Пловдив.

Директорът на инспекцията д-р Ваня Манчева категорично отхвърли всякакви подозрения за заразяване с опасни бактерии, като обясни, че всичко се дължи на развалени месни продукти:

"Така или иначе са консумирали пилешки кюфтета. Вероятно е и причината да се получат стомашно-чревни проблеми. Основно е било повръщане, някои са били с лека температура, Спешна помощ ги е извозила повечето до Карлово и след това до Пловдив. Общо са 70 души, а сме взели проби от самите болни, които вероятно ще бъдат готови след 2 дни.", каза тя. 

Четиридесет от пострадалите веднага са били извозени до пловдивската инфекциозна клиника, като голяма част от тях вече са изписани за домашно лечение. Сред тях има и 11 деца. За инцидента е алармирана местната Агенция за контрол на храните, а прокуратурата в Карлово е образувала досъдебно производство.

По-рано началникът на инфекциозното отделение д-р Анета Милушева съобщи:

"Общият брой на преминалите болни за нощта през Бърза помощ в карловската болница е 66. Останалите болни бяха насочени към пловдивската инфекциозна клиника и по-голямата част от болните се намират там. Всички, които постъпиха за лечение, бяха в тежко състояние, с оплаквания от коремни болки, от многократно повръщане, от прилошаване, от изразена отпадналост. Вероятно причина са месни продукти, недобре съхранявани, пилешки кюфтета и кебапчета. В момента всички пациенти, настанени в нашето отделение, са в подобрено състояние.", каза д-р Милушева.

По публикацията работи: Таня Иванова; Севдалин Палаузов - Радио Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна