Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се декриминализация на някои престъпления, присъстващи в НК

Министър Маргарита Попова
Снимка: БГНЕС

С декриминализация на някои престъпления ще се направи опит да бъде разтоварена съдебната система. Работна група към Министерството на правосъдието обмисля да предложи на Народното събрание близо една трета от текстовете в Наказателния кодекс да отпаднат или да бъдат осъвременени.

Спекулата, разврата и още десетки „мъртви”, неефективни или демодирани текстове са на прицела на експерти и магистрати. С част от тях завинаги ще се разделим, а други няма да се санкционират със затвор, а с високи глоби.

Примери за престъпления от времето на социализма и за други, които гълтат хиляди лева за заплати на дознатели, прокурори, съдии, за експертизи и разпити на свидетели с резултат наказание глоба до 300 лева, дадоха от прокуратурата, за да аргументират защо, ако това се промени, ще има време и сили за работа по тежките престъпления.

Прокурор Росен Димов обясни:

Ние не предлагаме пълната декриминализация. Ние предлагаме три варианта, които включват бърз, ефективен административен процес с високи глоби и допълнителни санкции - сериозно лишаване от права, подлагане на психотестове, увеличаване на застраховката.

Важно е да се разбере следното: да вземем по-лесно сменяването, използване на чужди регистрационни табели. Хващате една кола с нарисувана табела. Знаете ли колко хора работят, докато стигне това нещо до съд - шест човека. Всички тези хора получават по някакъв начин заплата от държавата и отделят своето време.

За една такава табела данъкоплатецът харчи около три до четири хиляди лева на дело. Умножете по 1 600 и Ви става ясно какво се случва годишно. Какъв е крайният резултат? Наказателният процес приключва с максимална глоба до триста лева. Е, кое е по-ефикасното, питам аз.

Очаква се до края на годината проектът за разтоварване на НК да е факт. Прогнозата на магистрите е, че ако законодателният пакет бъде приет съдебната система ще бъде разтоварена с между 10-12 % от делата.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна