Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският посланик: Няма потвърждение за наличие на антракс в Турция

Исмаил Арамаз
Снимка: БГНЕС

Към момента няма потвърждение на информацията за огнища на антракс по животните в Турция, каза в интервю за "Хоризонт" турският посланик у нас Исмаил Арамаз. Той опроверга и твърденията на българското министерство на земеделието, че турската страна е източникът на болестта шап. 

Все още ние не сме уведомени за огнища на антракс, но за болестта шап мога да ви кажа много конкретно, не се установиха огнища на шап. За да докажем, че няма такива огнища ние бяхме поканили специалисти ветеринари от Европейския съюз, които дойдоха и на място направиха констатации. За съжаление в България бяха открити такива огнища, а България е един изключителен износител на месо и месни продукти за Турция. И тази констатация, разбира се, имаше негативно влияние върху търговията с месо между Турция и България. Но вярвам, че това не са нерешими въпроси. Вярвам, че с обща воля това всичко ще бъде решено, каза Арамаз.

В сряда Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза в Хасково, че е открито огнище на антракс в района на турския град Одрин. От министерството на земеделието не пожелаха да коментират твърденията на турския посланик.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна