Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провали се изборът за председател на Специализирания апелативен съд

Снимка: БГНЕС

Обновена: 13:00

Провали се изборът за председател на Специализирания апелативен съд. След като изслушаха единствения кандидат Росен Русев, членовете на Висшия съдебен съвет му дадоха седмица, за да коригира концепцията си.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев подложиха на сериозна критика концепцията на Русев, който сега е изпълняващ длъжността председател на Хасковския окръжен съд. Критиките бяха свързани с липсата на яснота какво точно специално предлага за специализирания апелативен съд магистратът.

Според главния прокурор и според председателя на Върховния касационен съд концепцията, която се представя пред тях, може да бъде представена за ръководството на което и да е друго българско съдилище. Борис Велчев дори каза: "Смутен съм от отношението на колегата Русев към специализирания съд".

Няколко пъти Русев отказа да отговори на въпроса какво изобщо мисли за идеята за специализирано наказателно законодателство. Едно от изреченията, с което той реагира на тези въпроси, беше, че вярва, че съдът ще докаже своята работа и ще даде добри резултати, но всичко това ще може да се види едва когато съдът заработи.

Имаше и въпроси, свързани с проверки, които са правени срещу Росен Русев в годините, когато беше председател на Окръжен съд – Хасково. Прокуратурата е проверявала Русев за това дали е използвал служебния си автомобил за лични цели. Председателят на Върховния касационен съд го попита дали са верни данните, че по време на отпуска служебният му автомобил е изминал близо 1700 км. като е напускал границите на България. Русев категорично отговори, че не е ползвал автомобила, докато е бил в отпуска, но не обясни от къде са тези километри.

Главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд категорично се обявиха срещу кандидатурата на Русев. Те заедно с Анелия Мингова и още двама от членовете на ВСС бяха и против отлагането на избора с аргумента, че за седмица няма как Росен Русев да напише това, което днес не е успял да каже. С 11 от 18 гласа обаче магистратът получи седмица за доизясняване на концепцията си.

ВСС избра прокурора от Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Седемнайсет души от съвета гласуваха за неговата кандидатура, а един се въздържа.

Светлозар Костов беше избран за ръководител на първоинстанционната специализирана прокуратура. За него гласуваха 15 от членовете на Висшия съдебен съвет. Той беше специално подкрепен и от главния прокурор. Двама души се въздържаха, сред тях председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.Един от членовете на съвета гласува против Костов.

Сред по-шумните дела, по които е работил прокурорът, е делото срещу Митьо Очите и това, в което подсъдим беше Максим Стависки. През последната година и половина Светлозар Костов работи по така нареченото дело "Октопод" и днес той обеща, че скоро ще внесе обвинителен акт.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна