Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвио Берлускони няма да се кандидатира отново за премиер

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският премиер Силвио Берлускони обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на следващите парламентарни избори през 2013 година, нито има намерение да стане президент на страната. 

За свой приемник като лидер на дясноцентристката коалиция на следващите избори Берлускони посочи министъра на правосъдието от неговото правителство – 40-годишния Анджелино Алфано. Младият министър, произхождащ от Сицилия, неотдавна беше избран за председател на партията "Народ на свободата", докато Берлускони остана неин почетен президент.

Заявлението си премиерът направи изненадващо в интервю за критично настроения срещу него ляв вестник "Република". Той допълни, че ако можеше, би се оттеглил от поста си още сега, но от друга страна отхвърли хипотезите за евентуално временно правителство.

Берлускони обеща да помогне на бъдещия си наследник по време на предизборната кампания в ролята на духовен баща. "Ще се опитам да създам Европейска народна партия в Италия, но на 77-годишна възраст не мога повече да съм премиер", бяха думите на Берлускони.

За президент на Италия той възнамерява да предложи секретаря на кабинета си Джани Лета.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна