Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията се обединява срещу вътрешния министър

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 17:57

Опозиционните партии се обединиха в позициите си срещу вицепремиера Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че е назрял моментът за внасяне на нов вот на недоверие към правителството, най-вероятно за провал на политиката в сектор "сигурност":

Очевидно, че практически всички парламентарни групи извън ГЕРБ не споделят това, което прави министърът на вътрешните работи; цялата политика в сектора "Сигурност". Това е една много добра база за консолидация на опозицията.

СДС категорично ще подкрепи вот на недоверие за провал в сектора на сигурността, каза лидерът на партията Мартин Димитров. Той припомни, че партията отдавна е снела доверието си от Цветан Цветанов:

Как си представяте в един и същи ден той да издига Йордан Лечков за кмет на Сливен и заедно с това да проверява сигналите срещу Йордан Лечков за различни злоупотреби? Конфликтът на интереси е явен и категоричен. Затова - да си вземе отпуск.

Лютви Местан от ДПС изтъкна, че партията също ще настоява за вота.

С този вот ние още веднъж заявяваме, че сме готови като политическа сила за предсрочни избори. Смятаме ги за необходими.

През седмицата ще се проведат консултации между опозиционните партии и някои независими депутати. Според Станишев е важно да се даде знак на обществото, че ГЕРБ са сами и разчитат само на няколко зависими народни представители.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е по-притеснен от бъдещия вот, отколкото от предишните. Дори и вотът да мине, ще има избори, когато вече ще е ясно кой с кого играе, изтъкна Борисов. По повод кампанията с билбордовете, на които пише "Уволнявам Борисов", премиерът заяви, че тя не го интересува.

Механизмът за внасяне на вот на недоверие е девалвирал, както са и девалвирали и партиите, които го внасят. Това беше коментарът на Валентин Николов от ГЕРБ, по повод намеренията на опозицията за внасяне на нов вот на недоверие заради политиката на Цветан Цветанов.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна