Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ обмисля санкции за двамата депутати, осъдени за конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Двама депутати от ГЕРБ са осъдени за конфликт на интереси. Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев ще платят глоба в размер на 5000 лева заради лобистката си поправка в Закона за земеделските земи, която предвиждаше задължение за собствениците на ниви да продават терените първо на арендаторите. И двамата коментираха, че не се чувстват виновни и са се опитвали да възстановят правна норма, действала преди две години.

Депутатът Стоян Гюзелев коментира: В личен план искам да Ви кажа, че аз преди да стана народен представител работя в областта на земеделието и в това не намиран никакъв конфликт на интереси. Защо? Тази норма, която се опитахме да възстановим, е действала две години преди това и ние, работейки в земеделието, видяхме, че тя има стабилизиращ характер. Сами знаете, че 20 години не се говори за Закон за комасацията, но, понеже е много труден закон, и това беше един от пътищата.

От своя страна Димитър Аврамов посочи: Също като колегата Гюзелев няма да коментирам решението на съда, а ще се съобразя с него, ще заплатя паричната глоба. Не се чувствам виновен. Също в моя цял професионален път досега съм се занимавал с проблеми в сферата на земеделието. Смятам, че съм достатъчно подготвен и имам мнение по въпросите. Няма абсолютно никакъв частен интерес в това, което внесохме. Въпреки това ние го оттеглихме и то много преди да ни бъде повдигнато обвинението. Нормата не е произвела никакъв правен ефект, не е станала закон.

ПГ на ГЕРБ вероятно ще вземе мерки и ще наложи санкции на двамата депутати, осъдени за конфликт на интереси. Това коментира зам.-председателят на групата Валентин Николов:

Общественото недоверие - трябва да се преборим с него, защото парламентът е основната институция и ние като политици сме задължени да издигаме това доверие. Така че всичко възможно ще направим в тази посока и правим в тази посока. Как мога да коментирам решение на съда? Ми знак е, че трябва да вземем мерки, тоест трябва да се поучим от това и мисля, че това е не само към нашата парламентарна група, а към всички, защото има и скрити конфликти на интереси, които не са обявени.

Според председателя на земеделската парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Танева, към осъдените й колеги не трябва да има партийни наказания:

Всеки идва от сектор, в който е работил. Никой не е завършил тук политикономия или политически науки тук и там, където по професия стоиш на банките. Не съм участвала в делото, не съм запозната с тезата на тяхната защита. Не е коректно да коментирам, но мисля, че колегите съвсем коректно са си изпълнили задължението. Вие може в интернет да им проверите декларациите, които са си попълнили по този закон, мисля в седемдневен срок, в който положихме клетва и всичко е заявено.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени