Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовните сдружения искат да събират такси освен от общинските и от държавните водоеми

Според риболовните сдружения държавата не се грижи за водоемите и не ги зарибява, въпреки че част от парите от риболовните билети трябва да се използват точно за тази цел.
Снимка: БГНЕС

Законът за рибарството и аквакултурите е на етап между първо и второ четене в парламента и в момента се внасят предложенията за неговите промени. Ловно-рибарският съюз има ясни и точно дефинирани предложения, които да влязат в закона. Ако тези предложения бъдат приети от парламента, немалко приходи ще влязат в сдружението. Това съобщи председателят на браншовата организация Иван Петков.

Петков припомни, че около 114 водоема публична държавна собственост са определени специално само за любителски риболов. Той се оплака, че вече четвърта година нито един от тези водоеми не е предоставен на риболовните сдружения за управление на рибните ресурси, с цел практикуване на любителски риболов. Всички опити на 140-тте сдружения на риболовци в България да кандидатстват за наемането на водоеми се оказаха безплодни. Администрацията търсеше какви ли не причини само да не инициира процедура за кандидатстване за наемане на водоеми и те да не бъдат предоставени на сдруженията, обясни Иван Петков.

Според риболовните сдружения държавата не се грижи добре за водоемите, не осъществява задължителното зарибяване, въпреки че част от парите от риболовните билети би трябвало да се използват точно за тази цел. Водоемите се стопанисват от гледна точка на ползването на водата, но никой не се грижи за рибния ресурс, твърдят риболовците. Риболовните дружинки смятат, че това води до разрастване на черния пазар на риба.

Рибата няма стопанин, обаче има черна търговия - заведения, други обекти, с бракониерските мрежи си се снабдяват по нелегален начин с този речен ресурс. На някой, по всяка вероятност, му изнася да няма стопанин на рибата, коментира Иван Петков.

Рибарските сдружения в момента стопанисват 136 водоема в страната. Това обаче са общински водоеми. До тях свободен достъп имат само членовете на тези сдружения. Ако не си член на рибарското сдружение, което стопанисва даден водоем, трябва да платиш допълнително такса, независимо от това, че имаш риболовен билет.

Според Ловно-рибарския съюз има сериозна колизия между Закона за рибарството и Закона за общинската собственост. Тъй като общинските водоеми са общинска собственост, държавата не може да задължава общината там всеки да има риболовен билет. По думите на Васил Симов, председател на Федерацията по спортен риболов, водоемите, стопанисвани от риболовните сдружения са получени по правилата на закона за общинската собственост и затова сдруженията си определят там съответните такси.

Още от коментарите по промените в Закона за рибарството и аквакултурите можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Веселина Миланова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна