Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абас: Палестинците са принудени да поискат от ООН да признае независима палестинска държава

Палестинците са принудени да поискат от ООН да признае независима палестинска държава поради отказа на Израел да спре строежа на свои селища и да преговаря въз основа на границите от 1967 г., заяви днес в Истанбул палестинският президент Махмуд Абас. "Обръщаме се към Обединените нации, тъй като сме принудени - това не е едностранно действие. Едностранно действие е израелската колонизация," каза Абас при откриването в Истанбул на среща на палестинските дипломатически представители.

С израелския премиер Бенямин Нетаняху не успяхме да се договорим за връщане към преговорите, поради отказа му да преговаря на базата на границите от 1967 г. и да спре строежа на еврейски селища, обясни Абас в реч в присъствието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Първият, вторият и третият ни избор е възобновяването на преговорите, повтори той. За да постигнем съществени резултати, трябва да говорим в един глас, подчерта Абас, уверявайки, че решението на палестинските власти да се отнесат към ООН се ползва с широка подкрепа - от партия Фатах до ислямиската Хамас. Ако даде аллах, палестинското помирение ще приключи преди да отидем в ООН, заяви Абас във връзка с постигнатото на 27 април между двете движения помирение, което сега е в задънена улица.

Турският премиер днес заяви, че е немислимо Турция да нормализира отношенията си с Израел, докато той не се извини за кървавия щурм срещу турски кораб от хуманитарната флотилия за Газа миналата година и не вдигне блокадата над палестинската територия. "Докато Израел не се извини на Турция, не изплати обезщетения на семействата на жертвите и не вдигне блокадата на ивицата Газа, нормализиране на отношенията е немислимо," каза Ердоган при откриването на срещата на палестинските посланици. Премиерът разкритикува и непреклонността на Израел, който според него отказва да напредне към решаване на израелско-палестинския проблем и да отмени блокадата на Газа. Предизвиканата от Израел трагедия в Газа не може да се опише. Няма друга действителност освен тази на жени, деца и невинни цивилни, убивани по варварски и нечовешки начин, добави той.

По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени