Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев: Евродепутатите трябва да говорят на няколко различни езика

Не е допустимо незаинтересованото отношение у нас от работата на евродепутатите, защото те имат 2 основни задачи: да представляват нашите интереси като граждани на Европейския съюз и да разпространяват европейските ценности. Това каза за "Хоризонт" политологът Иван Начев. Той обясни и разликите в говоренето на българските евродепутати.

Те трябва да говорят, в известен смисъл, на няколко различни езика. Първо, преди всичко, като наши говорители, тоест от името на българските граждани. След това, разбира се, от името не толкова на техните партии в България, колкото на партийните групи, в които принадлежат. И разбира се, на трето място, те трябва да говорят като представители на самите европейски институции. Тук е проблема - че те все още не могат да се измъкнат от този капан, в който се намират още от самото начало, да смятат, че са представители на българските политически партии там и заради това се получава това противопоставяне, нали, едни да говорят по един начин, а други говорят по друг начин.

Трябва да се отбележи, че има една група евродепутати, които проявяват активност, както в Европарламента, така и в страната, посочи анализаторът.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна