Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Анкара започна заседание на Висшия военен съвет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Анкара започна критичното годишно заседание на Висшия военен съвет под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. След шокиращата вълна от оставки на висшия армейски ешалон на Турция, за пръв път в историята на страната, то се провежда в 11, вместо в традиционния 16 - членен състав.

След неочакваната оставка на началника на генералния щаб ген. Ъшък Кошанер в края на миналата седмица и последвалите решението генерали от генщаба – на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, президентът Абдуллах Гюл увери турската общественост, че няма криза на върха в Анкара. Поискалите оставка бяха веднага пенсионирани.

Годишната среща на Висшия военен съвет при тази извънредна ситуация беше под въпрос, но правителството предприе спешни мерки за овладяване на кризата. Заседанието започна под председателството на премиера Ердоган в обичайния час тази сутрин. В него не могат участват и задържаните в затвора по делото „Чук” действащи 17 генерали и адмирали, които очакваха повишение в чин или пенсиониране тази година. Сред тях е и началникът на турските военни академии генерал Билгин Баланлъ.

Повишеният по спешност от държавния глава шеф на жандармерията генерал Недждет Йозел участва с новия си чин като командващ на сухопътните сили и кандидат за нов главнокомандващ на въоръжените сили. След сондажи с премиера и новия министър на отбраната в кабинета „Ердоган” – Исмет Йълмаз, генерал Йозел ще има решаваща дума за състава на новия генерален щаб под негово командване. Той ще поеме поста до 2015 г.

В рамките на новата стратегическа концепция за сигурност ще бъдат обсъдени и новите мерки за борба с тероризма и преустройството на турската армия. Съвета ще заседава общо 4 дни. След като решенията бъдат одобрени от президента те ще бъдат оповестени публично.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна