Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да получи 16,5 млрд.лв. по оперативните програми за периода 2014-2020г.

Снимка: Архив
Министър Томислав Дончев съобщи, че е реално страната ни да получи общо 16 милиарда и 500 милиона лева от Евросъюза по различните програми през следващия финансов период 2014-2020 година. Министърът за управление на евросредствата предлага да се създаде едно звено, което да отговаря за всички оперативни програми. Така според него ще има по-добра координация. В момента към всяка програма има отделен управляващ орган.

Новият модел на управление на евросредствата ще се прилага от 2014 година, обясни министър Дончев:

Дали ще бъде държавна агенция, каквато е една от версиите, или ще бъде разположен в министерство или министерски съвет, това е друга версия. Като че сме най-близо до версията за агенцията, пряко подчинена на министър-председателя.

Друга идея на министър Дончев е да се създадат шест регионални звена, в които да се подават проекти по всички европрограми. Това би трябвало да улесни кандидатите с проекти финансирани с евросредства и няма да се налага да посещават различни министерства. В регионалните звена за управление на европрограмите ще бъдат пренасочени част от сегашните служители в оперативните програми. Мотивацията за служителите да се преместят от София в друг град в страната ще е заплащането, според министър Томислав Дончев. Предвижда се и нова система за заплащане на служителите в европрограмите, за да се отчитат постиженията на всеки от тях:

Би могло да бъде обвързано с нивото на грешки. Това също не е абсолютно светъл сценарии доколкото това, че абсолютното фокусиране върху това да няма грешки  води до ниско ниво на плащане.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна