Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найденов: Няма предпоставки за поскъпване на хляба

Снимка: БГНЕС
100 процента от ечемика и рапицата са прибрани. Ожъната е и над 90 процента от пшеницата. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на Асоциацията на зърнопроизводителите, която предупреди, че 200 хиляди тона пшеница на стойност 60 млн. лева ще останат неприбрани заради недостига на комбайни. По думите на министър Найденов, България има достатъчно техника, за да ожъне и в Румъния.

Тази година цената на пшеницата ще е по-ниска от миналогодишната, а ечемикът ще поскъпва, каза министърът:

Качеството е по-добро от миналогодишното. Реколтата е малко по-високо от миналата година, така че нямаме абсолютно никакво притеснение по отношение на зърното. Разбира се цената е също по-ниска и тенденцията за цената на пшеницата е да върви надолу. За първи път тази година ечемикът, това е прецедент, е по-скъп отколкото пшеницата, но това е на базата на това, че когато миналата година се случи този скок на цената на пшеницата в световен мащаб така се реагира и другия момент е, че Русия отвори пазарите си за експорт.

Мирослав Найденов няма обяснение защо цената на хляба продължава да расте:

Няма абсолютно никакви, в момета, предпоставки, които да оправдават повишаването на хляба. Цената на основната суровина върви надолу и то не с малко, в момента е между 10% и 15% по-ниска цената на висококачествената пшеница от това, което беше миналата година. По-скоро би трябвало да има обратен тренд.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна