Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Проблем за пазарите е стабилността на еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американски и британски икономически експерти споделиха пред БНР разнопосочни прогнози за надежността на американската икономика, след като агенция "Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на САЩ. Те обаче се обединяват около мнението, че по-големият проблем за пазарите е стабилността на еврозоната.

Според шефа на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон Марк Уайсброт няма място за паника на световните пазари и Америка остава най-надеждната икономика в света:

Мисля, че това е смешно. Според мен "Стандарт енд Пуърс" си имат собствен план и се намесват, за да накарат американското правителство да върши неща, които обслужват нечии други политически интереси, защото нищо не се е променило в способността на страната да обслужва кредитите си. Съединените щати поддържат външния си дълг в своята собствена валута. Те никога няма да банкрутират.

Със сигурност това в целия свят е държавата, която най-малко е заплашена от неплатежоспособност. Вижте пазарите. Хората купуват 10-годишни книжа с американски дълг по-трескаво, отколкото през последните 46 години, с изключение на месеците след кризата и фалита на „Леман Брадърс”. Разбира се има страхове, но те изобщо не са свързани с вероятността Америка да не може да плаща дълговете си
.

Британецът Имън Бътлър, директор на института "Адам Смит" в Лондон, обаче, смята, че наистина Съединените щати вече не са толкова добро място за инвестиции:

Това е много точна присъда и според мен просто потвърди факт, който всички вече знаеха. Рейтинговата агенция прецени, че рискът да се дават кредити на САЩ не е толкова малък. Но все пак той остава добър риск.

Наистина не може да се вярва на рейтинговите агенции, но преди "Стандарт енд Пуърс", стотици хиляди участници на пазара вече бяха стигнали до същото заключение - че не може да се има доверие на свръхзадлъжнели правителства като това на САЩ и тези в еврозоната. Затова парите просто се инвестираха в злато или отидоха в Далечния изток.

И двамата експерти не виждат пряка връзка между американския рейтинг и паниката на пазарите заради еврозоната. Но д-р Асен Асенов от Американския университет във Вашингтон определя като отчаяна мярка изкупуването на италиански и испански облигации от Европейската централна банка, за да намали лихвите по кредитите на двете задлъжнели страни:

Предлагането на една такава мярка означава, че доверието на всички останали инвеститори в тези ценни книжа дефакто не съществува. Това е една отчаяна мярка, дай боже да успее, защото последиците могат да бъдат твърде катастрофални за европейската валутна единица, ако подобни мерки не успеят, защото ако италианският дълг, цената му продължи да пада, т.е. лихвата му да расте, това може да се разпространи към Испания и тогава нещата стават много, много неблагоприятни за съдбата на еврото.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна