Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямото предизвикателство пред София е енергийната ефективност

Снимка: БГНЕС
Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи като най-голямото предизвикателство пред града енергийната ефективност на сградите. 86 на сто от жилищните сгради в София са над 20-годишни:

Това е темата, която стои пред нас в следващите години с особена острота. Ние сме си поставили важна задача да работим за това София да бъде зелен град. Зелен град това е и енергийна ефективност, това е по-малко вредни емисии и, разбира се, малък разход на енергия.

Това е възможно само и единствено ако се предприемат всички възможни мерки както по отношение на обществените сгради, така също и особено трудно по отношение на частните сгради и особено блоковете в кварталите, които имат нужда от сериозно обновяване
.

Фандъкова участва в конференция по проект за енергийно обновяване на сгради, по който се модернизират 13 блока. Безвъзмездното финансиране е 20 процента за жилищните и 100 процента за общите площи, а общината инвестира близо 200 хиляди лева за подобряването на околоблоковите пространства.

Важен елемент от процедурите за кандидатстване е регистрацията на етажната собственост. В София вече са регистрирани над 12 хиляди етажни собствености, което е половината от съществуващите.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна