Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС постави ултиматум на ГЕРБ да оттегли кандидата си за кмет на Велико Търново

Депутатът Емил Василев, който е кандидат на РЗС за кмет на Велико Търново, постави ултиматум на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Даниел Панов. Според РЗС тя е издигната от активисти на ГЕРБ, участвали в схема за източване на 6 милиона лева ДДС. Василев показа становище на Инспектората на Главната данъчна дирекция, който през 2004 година е направил одит на Великотърновската данъчна дирекция и установил, че местни данъчни шефове са поставили чадър над 12 фирми. Народният представител съобщи, че след одита е поискано уволнение на данъчните шефове, но те не са били освободени, а сега стоят зад кандидатурата на Панов:

12 фирми не са били изобщо одитирани две-три години, а подлагани на данъчни ревизии. Фрапантните нарушения не са били констатирани от данъчно-ревизионните актове. В резултат са били източени около 6 милиона лева чрез неправомерно възстановяване на данък добавена стойност. Действащо лице в тази схема е Дафина Методиева Стоева, съпруга на Евгени Стоев - директор на териториалната данъчна дирекция, който сега е депутат от ГЕРБ. И Марин Недев, съпруг на тогавашната зам.директорка на териториалната данъчна дирекция във Велико Търново - Цветанка Недева, в момента шеф на териториалната данъчна дирекция.

Ако кандидатуранта на Панов не бъде оттеглена Василев заяви, че ще сезира Окръжна прокуратура Велико Търново. "Документите безспорно установяват организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления", заяви той.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна