Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова Кадафи да се оттегли, а силите му да спрат съпротивата

Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов призова Муамар Кадафи да се оттегли, а неговите сили да спрат съпротивата. Това се казва съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Настъплението на опозиционните сили дава основание да се очаква в най-кратко време окончателно да падне режимът на Кадафи, гласи изявлението. Ръководителите на режима, отговорни за кръвопролитията, следва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага и да получат справедливо възмездие, заяви Първанов. Той призовава Преходния национален съвет и другите борещи се срещу режима сили стриктно да спазват законността и правата на човека и да не допуснат беззаконие и саморазправа.

След еуфорията от победата следва да бъдат успокоени страстите, за да не се стигне до ново разцепление на либийския народ, което може да доведе до хаос с непредвидими последици, пище още в изявлението. Европейският съюз следва да подкрепи демократичните сили в Либия за преодоляване на сериозните хуманитарни и социални проблеми в страната и за поставяне началото на изграждането на една нова Либия, без Кадафи.


По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна