Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш висш полицейски служител заподозрян за убийството на Политковская

Снимка: www.gzt.ru

Последно обновяване: 11:20 ч.

Следствието в Русия е по следите на поръчителя на убийството на известната журналистка от в-к "Новая газета" Анна Политковская. Това стана ясно след задържането на бивш висш полицейски служител, за когото се твърди, че е организирал покушението.

Бившият подполковник от милицията Дмитрий Павлюченков е бил задържан, докато дава свидетелски показания по делото. Той е заподозрян като организатор на убийството на Анна Политковская, съобщи днес официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

В края на юли 2006 г. срещу парично възнаграждение Павлюченков е получил поръчка да организира убийството на Политковская, като за целта е създал престъпна група, в която влизат братята Махмудови, посочи Маркин.

По думите му, като началник на отдел в оперативно-следственото управление на московското МВР, Павлюченков е организирал следеното на неудобната журналистка, подготвил е план за убийството и е снабдил физическите извършители на престъплението с пистолет. Стана ясно още, че следствието разполага с информация за поръчителя на убийството, но засега няма да я огласява.

Анна Политковская, която разследваше случаите на потъпкване на човешките права в Чечения, беше убита пред дома й на 7 октомври 2006 година.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна