Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството готви актуализация на бюджета

Снимка: Архив

Правителството готви актуализация на бюджета заради неразплатени 25 милиона лева за "Водното огледало" в Кърджали. От стенограмата от последното заседание на Кабинета става ясно, че премиерът Бойко Борисов ще предложи парламента да коригира бюджета. Макар финансовият министър Симеон Дянков многократно да заявяваше и миналата година, и тази, че до актуализация на бюджета няма да се стигне, през 2010-та най-важният финансов закон за страната беше прекроен.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заявява, че не може повече да отлага плащането, а ведомството му няма 25 млн. лв., с които да уреди задължението. си към фирмата изпълнител, която чака за парите си 2 години.

Това е една строителна фирма, на която предишните са възложили определен вид работа и която от две години преговаря с правителството, за да получи възнаграждението си

Плевнелиев е заявил, че прокурорските проверки по процедурата за проекта се отнасят до действията на възложителите, но фирмата изпълнител има право да си иска възнаграждението, защото е свършила възложената й работа. Вътрешният министър Цветан Цветанов е уточниил, че проектът е стартирал с предложение за 8,7 млн. лв., а е завършен на 77 милиона.

В отговор  премиерът е казал:

Хубаво е тази тема да я вкараме за актуализация на бюджета в парламента. 25 милиона са много пари. Парламентът да гласува тази сума и тогава вече да мислим ще я взимаме ли от култура, от спорта, от МВР, от регионално, откъде ще я взимаме, за да се знае.

Финансовото ведомство отказа коментар дали актуализацията би била само заради тези 25 млн.лв.  Към края на юли разчетите на данъчните сочеха, че от осигуровки ще се съберат около 300 млн. лв. по-малко.  Очакванията са постъпленията от данъци също да са с по-малко от плана с около 200 млн. лв.

По публикацията работи: Нели Тодорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени