Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: САЩ все още са изправени пред големи предизвикателства

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Барак Обама призова днес американците да бъдат единни и подчерта, че Щатите все още са изправени пред големи предизвикателства. Държавният глава говори дни преди проявите във връзка с годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. Десет години след атаките срещу Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, отнели живота на близо 3000 души, президентът изтъкна в седмичното си радиообръщение чувството за общност, преобладавало в нагласите през дните след 11 септември.

"Нека си възвърнем отново онзи дух. И нека покажем, че онова чувство за общност, от каквото има нужда Америка, не е мимолетно, че то може да е трайна добродетел - не само за ден, но и за всички дни", прикани Обама.

След 11 септември 2001 г. "бяхме единни и поривът на щедрост и съчувствие ни припомни, че в тези трудни времена ние американците можем да напредваме заедно, като един народ", отбеляза президентът. Същевременно той предупреди, че днес САЩ все още са изправени пред "големи предизвикателства".

"Излизаме от най-тежката икономическа криза на нашата епоха", заяви Барак Обама. "Бием се срещу Ал Каида, приключваме войната в Ирак, започнахме да изтегляме силите си от Афганистан. И правим всичко възможно, за да възстановим основите на своята национална мощ - тук, на наша земя", каза държавният глава на САЩ.

Барак Обама и неговата съпруга Мишел ще посетят и трите места на трагичните събития от 11 септември 2001 г., където ще почетат паметта на жертвите. Президентът заяви, че двамата ще присъстват на церемониите край "Кота нула", където се извисяваха дотогава двете кули на Световния търговски център, в Шанксвил - щата Пенсилвания, и в Пентагона.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна