Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Новата система за шофьорски изпити ще намали субективния фактор

Снимка: БГНЕС

Новата система за теоретични изпити на кандидат-шофьорите ще влезе в сила в края на този или началото на следващия месец. Очаква се в началото на 2012 г. системата да стане изцяло електронна. На 45, а не на досегашните 60 въпроса, ще трябва да отговорят кандидатите. Възможностите за отговор обаче стават повече от една. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски при представянето на новата платформа.

Максималният брой точки в новата система е 97. В началото на всеки изпит кандидат-шофьорите ще получават въпросите, запечатани в плик с холограмен стикер и баркод. След попълването на листовките те ще предават теста на проверяващия, който ще го въвежда в електронната система. Това ще намали субективния фактор, допълни министърът. Той допълни, че системата е част от стратегията за борба с пътно-транспортните произшествия.

Системата е поредната стъпка от страна на нашето министерство (...) за борба с произшествията по пътищата, за по-голяма сигурност. Държавата дава изключително много жертви по пътищата и една от основните причини за това е слабата подготовка на водачите на МПС.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна