Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продаваме "Булгартабак" на "БТ Инвест"

Снимка: БГНЕС

Послендо обновяване: 19:08 часа

Сделката за "Булгартабак" беше одобрена от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков окачестви сделакта като много добра:

В тази ситуация, когато беше състезание с един участник, предложението е съвсем прилично. Първо трябва да се има предвид, че от този кеш, който е в баланса към 30 юни, първо от него изтеглихме 50 милиона за извънреден дивидент. А останалите са почти всички за плащане на акцизи. Така че към момента на сделката вероятно ще има съвсем малко свободни средства в дружеството и при това положение, при един участник, при цена, която ние не бяхме задали, знаете Агенцията не беше задала минимална цена, мисля, че е добре предприятието да намери своя ангажиран собственик и да се развива в бъдеще.

Председателят на Надзорния съвет Агенцията за приватизация Юлияна Ненкова заяви, че представителят на БСП Руси Статков е гласувал "против". Според нея цената, която ще плати купувачът е изгодна за България:

Сега предстои плащане на цената. След което ще има запориране от страна на българската държава на имуществото на "Булгартабак" , за да може да гарантираме изпълнението на договора. Цената е изгодна за България. Считам, че ако го продадем след две години няма да му вземем и половината от тази цена. 

Ненкова беше категорична, че ще се запази средносписъчния състав на работниците в предприятието:

Има една правна възможност купувачът, в рамките на 12 месеца и в рамките на 10 години, да може да затваря поетапно и при определени условия, но без да прекратява производствената и търговската дейност. Това е единствената променена клауза. Останаха всички неустойки така както са предложени от българската страна. Социалните условия са защитени. Запазва се средносписъчния състав на работниците за срок от три години, запазва се фонд "Работна заплата" и се задължава продавачът да запазва всички работници в рамките на три годни без съкращения и без уволнения, освен при пенсиониране и по молба на работника. Това е искане на руската страна.

"БТ Инвест" ще даде 100 милиона и 100 хиляди евро по този проект. До няколко дни предстои подписването на договора за продажбата. След това договорът ще бъде изпратен в Комисията за защита на конкуренцията.

По-рано днес служители и работници на "Булгартабак" поискаха оставката на директора на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна