Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еритрея отказва да признае, че населението й страда от глад

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Сушата и гладът, които опустошават Африканския рог, вече са засегнали над 12 милиона души. Въпреки това една страна от региона, Еритрея, твърди, че е избегнала кризата, защото е имала необичайно голяма реколта по-рано през годината. Противно на официалните твърдения на властите в страната, се натрупват доказателства, че двама от трима еритрейци всъщност гладуват.

През последното десетилетие Еритрея се превърна в една от най-затворените нации в света. В страната няма свободна преса и опозиция. По тази причина е трудно да се установи дали съобщенията на правителството, че населението има необходимата му храна отговарят на истината.

Други източници обаче представят съвсем различна картина от тази на официалната власт. Те сочат, че има задълбочаваща се тенденция към остро недохранване на децата под пет години в много райони на африканската държава.

Сателитни снимки на групата за наблюдение Система за ранно предупреждение за глада показват под средното ниво дъжд за страната от юни до септември. Това е основният дъждовен сезон в Еритрея и идва след години на сериозна суша, продължила няколко последователни години.

Последствията от неблагоприятния за Еритрея климат могат да се наблюдават в северна Етиопия. Измършавали етиопци пресичат границата, по която има голямо военно присъствие, съобщават журналисти в региона, според които до 900 души минават границата на месец. Избягалите разказват истории за провалена реколта и домове без храна.

Американският посланик в ООН, Сюзан Райс, наскоро описа Еритрея като черна дупка по отношение на независимата информация. Еритрейците най-вероятно страдат от същия недостиг на храна, който се наблюдава в региона (и) са оставени да гладуват, защото няма достъп, има ясно отказ на достъп от правителството на Еритрея на храна и друга хуманитарна помощ за населението, посочва Райс.

На повечето агенции на ООН им е отказан достъп до Еритрея, а някои агенции за хуманитарна помощ са били гонени от страната. Дори акредитираните посланици имат трудности да се придвижват свободно в страната, за да оценят колко е сериозна ситуацията.
По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна