Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Малкото всекидневници, които излизат днес, заради празничните дни, изцяло посвещават водещите си материали на избора на ГЕРБ за президентската надпревара - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Налага се мнението на социолозите, че двамата са фаворити в битката за "Дондуков"2.

Кандидатът на ГЕРБ за президентския пост Росен Плевнелиев би спечелил 32.7 % от гласовете, ако изборите бяха днес, сочи проучване на МБМД, поместено в Монитор. 24 часа цитира и краткото представяне на Бойко Борисов - "Той ще е модерният президент!". Бойко избра най-добрия ученик, пише на централно място и Труд. Тандемът Плевнелиев - Попова е тема на изданието. На вътрешна страница има и материал е под заглавие: "Брюксел и Борисов вярват на Попова". В Стандарт темата е озаглавена: "Нови министри на 9 септември". Става дума за това, че след като бяха обявени кандидатурите за президент и вицепрезидент, ГЕРБ обяви, че Попова и Плевнелиев не просто излизат в служебен отпуск, а подават оставки, заради което на 9 септември ще се закълнат двама нови министри. Най-обсъждани са имената на председателя на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Иван Вълков, а за правосъден министър - на 45-годишния Анастас Анастасов, заместник председател на Народното събрание, председател на вътрешната комисия в парламента и член на правната.

Сред другите теми прави впечатление идеята на просветния министър Сергей Игнатов да се въведе електронизация на всечките 2 500 училища през 2012 година. Така децата ще могат да се обучават онлайн дори и когато се налага да се затваря училището заради грипна ваканция или ваканция по други причини. Стандарт и Труд отделят централно място на идеята, а Монитор допълва, че проектът ще струва 3 милиона евро.

Данъчни подхванаха шефове на фирми-менте, пише на първа страница Монитор. Онези, които не са в състояние да си платят дълговете с пари, ще плащат с личното си имущество, пояснява всекидневникът.

Изданието предупреждава, че половин България пие мътна вода. Бедата е, че е установено, че ешерихия коли, опасната бактерия, тече от кранчетата. Първенец по замърсяване е Ямбол.

24 часа предупреждава за друга опасна епидемия. "Нилска треска дебне отвсякъде", пише изданието и пояснява, че вече има 50 болни в Гърция и Румъния. Западнонилската треска се предава с ухапване от заразени комари. Въпреки, че при 80 % от случаите, инфекцията минава леко, със симптоми на грип, риск има, ако се развие енцефалит или менингит. По-голяма е опасността за хора с отслабен имунитет, хронични диагнози и в напреднала възраст, твърдят епидемиолози.

Труд публикува спомените на президента Джордж Буш за неговия 11 септември 2001 година. Тогава два пътнически самолета се врязаха в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна