Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Америка почете паметта на жертвите на атентатите от 11-ти септември

Имената на жертвите са увековечени с мемориал на мястото на трагедията в Ню Йорк
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 17:56 ч.

В Ню Йорк се провежда възпоменателна церемония за десетгодишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. Тя започна с изпълнение на химна на САЩ от младежки хор на Бруклин.

С мълчание в Ню Йорк беше отбелязан точния момент преди десет години, когато първият от похитените от терористи самолети удари една от кулите на Световния търговски център. Самолетът се вряза в кулата в 8 часа и 46 минути местно време. Това беше първият от шест момента на мълчание, които ще бъдат споделени от присъстващите на церемонията - по един за всяка от ударените кули, други два за атаката над Пентагона и катастрофата на полет 93 на "Юнайтед еърлайнс", както и два за падането на двете кули.

Роднини на жертвите на атентатите се събраха също във Вашингтон и Пенсилвания, където се разбиха други два отвлечени самолета.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви по време на церемонията, че преди десет години един идеален слънчев ден се е превърнал в най-черната нощ за САЩ.

Десет години изминаха от момента, когато идеална сутрин със синьо небе се превърна в най-черната нощ. Оттогава живяхме и в щастие, и в мрак. Въпреки че никога няма да можем да заличим това, което се случи тук, можем също да видим, че децата, които загубиха родителите си, са пораснали, родили са се внуци, а добри дела и служба на обществото са пуснали корен, за да почетат онези, които обичахме и загубихме, каза кметът на Ню Йорк.

Президентът Барак Обама прочете пасаж от Библията, в който се говори за силата на Бог и неговата помощ в трудни моменти.

Господ е наше убежище и сила, винаги готова помощ във беди. Затова ние няма да се страхуваме, каза американския президент.

След това роднини на жертвите започнаха да четат имената на хората, загинали при атентатите. Много от присъстващите не сдържаха сълзите си, чувайки имената на починалите. На мястото на трагедията ще бъде открит мемориал в памет на жертвите.

На церемонията присъстваше и Джордж Буш, който беше президент на САЩ, когато бяха осъществени атентатите през 2001 г.

Мерките по сигурността в Ню Йорк и Вашингтон са затегнати, след като ЦРУ получи сигнал за възможна атака на терористи от "Ал Кайда". Полицията в двата града претърсва големите превозни средства преди да влязат в тунели или да преминат мостове. Около мястото на церемонията в Ню Йорк бяха издигнати метални заграждения.

Американският вицепрезидент Джо Байдън присъства на възпоменателната церемония по случай 11 септември край Пентагона, който също пострада при атентатите. Байдън подчерта, че терористичните атаки не са успели да сломят духа на Америка.

Хората в тази сграда през онзи ден знаеха на какво стават свидетели. Това беше обявяване на война от лица без държава, целящи да променят начина ни на живот. Тези лица смятаха, че тези ужасни терористични деяния, насочени срещу невинни, могат да ни накарат да подвием колена, да пречупят волята ни, да ни разбият. Но те не ни познаваха, подчерта Байдън.

Вицепрезидентът заяви, че атентатите всъщност са вдъхновили ново поколение американски патриоти - "поколението 11-ти септември".

Заради церемонията Пентагонът е обект на изключително сериозни мерки за сигурност. В района има разположени снайперисти, повечето пътища в областта са блокирани, а хората, присъстващи на церемонията, бяха претърсени преди да им бъде даден достъп до нея.

На западната страна на сградата на Пентагона, където се вряза третият отвлечен от терористи самолет на 11 септември 2001 г.- полет 77, беше разположено гигантско американско знаме. При атентата срещу Пентагона загинаха 125 души в сградата и 59 души, които бяха на борда на самолета.

Възпоменателни церемонии по случай трагедията от 11 септември имаше в страни по целия свят.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна