Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко шестима души са загинали при атаката на талибаните в Кабул

Служител на афганистанските сили за сигурност в Кабул
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 17:41 ч.

Атентатори-самоубийци атакуваха централната част на афганистанската столица Кабул, превземайки многоетажна сграда, която все още е в строеж. Сградата е близо до дипломатическия квартал в града, където се намират множество посолства. Нападателите изстреляха няколко ракети в посока на посолствата и генералния щаб на ИСАФ.

Терористичните атаки са отнели живота на шест души и са ранили други петнадесет. Това е съобщил за Франс прес служител от афганистанското вътрешно министерство, пожелал анонимност. Служителят обяснил, че жертвите са четирима полицаи и двама цивилни, които са загинали при нападения на четири различни места в Кабул, включително силно охранявания щаб на силите на ИСАФ, близо до американското посолство.

По данни на агенция Ройтерс по време на нападението е имало най-малко четири взрива, а нападателите, участващи в атаката, са петима. Репортери на Франс прес са чули серия експлозии, а полицията в града е потвърдила един взрив и престрелка в центъра на града.

При днешния терористичен акт най-малко две ракети са се приземили в квартал Вазир Акбар Кан, където се намират американското, британското и други посолства. Една от ракетите е ударила училищен автобус, който е бил празен по време на атаката. Полицията и други служители на силите за сигурност блокираха улиците около американското посолство и други дипломатически мисии. Два хеликоптера на НАТО обикаляли над сградата на площад Абдул Хак, където е сградата с нападателите.

По първоначални данни на полицията нападателите са петима. Има петима замесени петима нападатели, но не мога да ви дам повече подробности, защото операцията продължава, заявил Мохамад Захир, който оглавява отдела за разследване на престъпления към полицията в Кабул.

Говорител на американското посолство заяви, че всички служители в посолството са успели да се скрият, няма жертви и ситуацията е обект на оценка.

Отговорност за експлозиите и престрелката поеха талибаните. Няколко талибански бойци, въоръжени с гранати, автомати АК-47 и жилетки с експлозиви са заели позиции в Кабул, близо до квартала с посолствата. Целта им е да атакуват правителствени сгради, заявил говорител на талибанските бунтовници в Афганистан. След това той каза, че американското посолство и генералния щаб на ИСАФ също са обект на атака.

Основните цели на нападателите са сградата на разузнавателната агенция и министерство, съобщил по телефона за Ройтерс Забихула Муджахид, без да разкрие къде се намира. Муджахид казал още, че не може да посочи броя на нападателите, докато продължава операцията им.

В текстово съобщение за Франс прес Муджахид обяснил, че бунтовническата група е извършила "масирана самоубийствена атака над местни и чуждестранни разузнавателни съоръжения".

Централното управление на Международните стабилизиращи сили в Афганистан - ИСАФ също е сред целите на атаката на талибаните в централната част на Кабул. Генералният щаб на ИСАФ е обект на атака в момента, заяви военен източник за Франс прес. Говорител на ИСАФ не е потвърдил информацията.

Нападението е втората голяма талибанска атака в града за по-малко от месец. В средата на август атентатори-самоубийци отнеха живота на девет души при атака на сградата на Британския съвет в Кабул.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна