Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпит на нови свидетели ще иска защитата на Лазар Колев

Снимка: БГНЕС
Магистратите оповестиха мотивите за присъдата "доживотен затвор без право на замяна", която беше наложена на Лазар Колев от Окръжния съд в Пазарджикпрез юни. Според съдиите, има основание да се направи категоричен и несъмнен извод, че Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски

В 80 страници подробно е описана фактическата обстановка и е направен анализ на доказателствата по делото. За магистратите няма съмнение, че до фаталната нощ Колев не е познавал сестрите Белнейски. Съдът дава кредит на доверие на основният свидетел по делото – съкилийникът на Колев, който е чул самопризнанията му. Колев е изградил фалшиво алиби, като е приканил към лъжесвидетелстване семейството на свой приятел. Направен е и подробен анализ на всички съдебни и ДНК експертизи, които доказват вината на Колев.
В мотивите е цитирано и заключението на експертите, че Колев не страда от психично заболяване и по време на престъплението е осъзнавал действията си.

На втора инстанция - Пловдивския апелативен съд, делото е насрочено за 13,30 ч на 15 септември.  Адвокате Марин Марковски и Димитър Марковски ще поискат делото да бъде върнато на първа инстанция. Според тях, първата инстанция е била предубедена. Адвокатите ще настояват и за ДНК експертиза на ноктите, под които бяха намерени следи от кожата на Колев, за да се установи дали те са на сестрите Белнейски. Защитата ще разчита и на двама нови свидетели. Eдиният от тях е бившият началник на регионалното звено "Полиция" в Пазарджик Гето Гетов, който е присъствал на огледа на местопрестъплението в местността Грамадите. Той не беше разпитан от съда в Пазарджик. Вторият си ключов свидетел адвокатите пазят в тайна.
По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна