Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значително е намаляла детската смъртност по света

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Броят на децата под пет години, които умират всяка година, рязко е намалял от 12 милиона през 1990 г. до 7 милиона и 600 хиляди пред 2010 г. Сред причините за положителната промяна е по-добрият достъп до здравни грижи и имунизации, се посочва в доклад на Уницеф и Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Би Би Си.

Въпреки подобрението предстои да се направи още много за намаляване на детската смъртност. Към момента 21 хиляди деца умират всеки ден от болести, които биха могли да бъдат предотвратени или излекувани.

От доклада става известно, че дори най-бедните региони в света са постигнали прогрес и например в Субсахарска, наричана още Тропическа, Африка детската смъртност намалява два пъти по-бързо в сравнение с десетилетие назад.

Насочването на повече инвестиции в най-бедните общности ще ни помогне да спасим повече животи, коментира Антъни Лейк, изпълнителен директор на Уницеф.

Много фактори допринасят за намаляването на детската смъртност, като най-важни от тях са по-добрите здравни грижи за новородените, предовратяването и лечението на болестите, които засягат децата, чистотата на водата и по-доброто хранене.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени