Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Българите, заедно с румънците, отново заемат последните места по удовлетвореност от живота си в Европейската общност. Това показват представителните данни от последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот, пише Сега.

Цената на краставиците и доматите на едро започна да се покачва, посочва Новинар като се позовава на данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Зеленчуците са поскъпнали съответно с 4 и 3% за седмица.

Болници прибират пари от три места за едни и същи медицински изделия, които имплантират след операция на тежко болни, пише Монитор като цитира председателя на Асоциацията на лицензираните доброволни здравни дружества д-р Мими Виткова. Веднъж за такива изделия плаща частично здравната каса, втори път клиниките карат болните да си ги купят сами, а ако са осигурени за здраве и в частен фонд, впоследствие той плаща фактурата за разхода.

Една от най-пазените тайни на властта е какви заплати получават ръководителите на държавни фирми, показва проучване на Труд. Вестникът е получил отговор за възнагражденията на членовете на бордове на фирми с държавно участие само от 4 дружества. Три от тях са на подчинение на просветното министерство и едно - на спортното ведомство. Според промени в Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, финансовият министър ще може да контролира разходите и задълженията в предприятията с държавно участие. За целта той ще има право да назначава финансови квестори, които ежемесечно да му се отчитат, отбелязва Стандарт.

За първите осем месеца на годината дефицитът в бюджета е 732 млн. лв. или 1% от прогнозния БВП, пише Класа като цитира предварителни данни на финансовото министерство. На месечна база през август фискът е на червено едва с 11 милиона лева.

Повишението на границата на американския държавен дълг и обявеното свиване на разходите представляват само времена отсрочка, но не и решение на дълговата криза в САЩ. По този начин най-мощната икономика в света се доближава с още една крачка до състоянието на полуфалиралите държави в периферията на Еврозоната, посочва Дума. Туристическият бранш и министерството на икономиката влязоха в спор кой е трябвало да поеме извозването на блокираните чужди туристи. У нас скандалът доведе и до оставката на директорката на държавно дружество „Слънчев бряг” Мария Михалева, след като стана ясно, че тя работи и като представител на „Алма тур” за района на Бургас, отбелязва Дневник.

От Нова година всички бизнес изследвания, които ще прави националната статистика, ще бъдат и онлайн съобщава в интервю за вестник Пари председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева. Компаниите искат точни данни и разчитат на нас, за да планират бизнеса си, но от друга страна те са източникът на тази информация и е много важно да са коректни, посочва Коцева.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна