Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Световната икономика е в опасна фаза

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Все още има път към възстановяване на световната икономика, но той вече е по-тесен, отколкото преди три години, когато финансовата криза се прояви за първи път. Това заяви по време на пресконференция във Вашингтон управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Мнението ни е, че настоящата икономическа ситуация навлиза в опасна фаза. И преди съм казвала това, повтаряли сме го. В ситуация сме, когато растежът се забавя. Ще видите, че сме намалили прогнозата си за растеж в световен мащаб, както и за отделни региони. Предвиждаме още рискове в бъдеще, каза Лагард по време на годишната среща на МВФ.

Според нея световните лидери трябва да действат бързо за постигане на фискална консолидация, реформи в публичния сектор и намаляване на публичния дълг. Ключов момент е да бъдат подпомогнати банките, защото заемите имат основна роля за стимулиране на растежа. В противен случай ни очакват по-малко работни места, подчерта Лагард.

Възстановяването, което се очакваше, отслабна. Ясно виждаме риск от и от икономическа, и от социална гледна точка, защото при по-малко растеж има и по-малко работни места, обясни тя.

По-рано президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик също каза, че световната икономика е в опасен период.

Светът е в опасна зона. През 2008 г. много хора казаха, че не виждат предстоящите трудности. Сега лидерите нямат такова извинение. В опасните времена има нужда от смели хора. Някои представители на развити страни звучат сякаш трудностите им са само тяхна работа. Това не е така. Все още смятам, че повторно навлизане в рецесия за големите икономики в света е малко вероятно. Но увереността ми в това схващане бива подкопана ден след ден от постоянния поток на новини за икономически трудности, каза Зелик.

Също в четвъртък американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че кризата в еврозоната и несъгласията сред американските политически среди са най-големите заплахи за световната икономика.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна