Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните две години са закрити 262 800 работни места

Снимка: БГНЕС

В 46 на сто от всички активни предприятия няма ново наети работници, всички досегашни са съкратени и работят само собственикът и мениджърът. За последните две години са закрити 262 хиляди и 800 работни места. Това показва анализът на пазара на труда на Българската стопанска камара, при който са използвани статистически данни.

Съчетанието на демографските проблеми, увеличаването на броя на безработните хора, емиграцията влошават тенденциите на пазара на труда. Доста е намалял броя на заетите млади хора на възраст между 15 и 24 години. Агенцията по заетостта харчи ненужно пари за ниско квалифицирани работни места, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара:

Агенцията по заетостта подготвя метачите, обучава шофьори, за голямо съжаление политиката на правителствата, всички до сега, е насочена до постигане на количество. Колко заети, без да говорим за качество на работните места и за качество на работната сила.

Почти една четвърт от работната сила е наета в държавния сектор. Има рязък спад не само на чуждите инвестиции:

Говорим за 30-40% срив, каза Данев.

За решаване на проблемите Българската стопанска камара предлага пакет от мерки. Сред тях са подобряване на качеството на професионалното образование, въвеждане на гъвкаво работно време, привличане на чужди инвестиции. Стопанската камара иска да се приложат мерки за мотивиране на работодателите и работниците да се осигуряват върху реалните доходи.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна