Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свика КСНС заради напрежението, създадено след случая в Катуница

Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов свика Консултативния съвет за национална сигурност заради напрежението, създадено след случая в Катуница.
Заседанието е насрочено за събота, а темата ще бъде: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат замeстник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи, и главният секретар Калин Георгиев. На заседанието е поканен да участва и главният прокурор Борис Велчев.

Премиерът Бойко Борисов очаква на съвета да се чуят различните позиции по въпроса за етническия мир у нас. Министър-председателят бе категоричен, че етническият мир е единственото, което гарантира просперитета на България. Двамата с президента са обсъдили още тази сутрин свикването на консултативния съвет:

Той е необходим, за да може всеки да каже своята позиция и тези, които считат, че трябва да правят циганите на сапун или да гонят турците извън България, да си понесат своята политическа отговорност след това. Всяка друга постъпка, всяко друго действие гарантира обричането на неуспех на България и изпадането й в дълбока изолация. И само месец, не повече, след провеждането на подобна политика, народа ще бие всеки с камъни, който му го е причинил. След 20 дена ще минат изборите и всичко това ще се забрави. Така, че ние ще продължим да строим, да инвестираме, да изграждаме инфраструктурата, пък който иска да руши държавата да си носи своята политическа отговорност.

Премиерът допълни, че очаква днес или утре да бъдат повдигнати обвинения на Кирил Рашков на база на проверката, която е извършила прокутурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна