Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските пазари се отварят за български вина

Снимка: БГНЕС
Производството на грозде и вино тази година е много добро. За първи път се проявява интерес за купуване на българско грозде от италиански, чешки и словашки производители на вино. Широко се отваря за българските вина и руският пазар, обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, който откри гроздобера на лозов масив в село Горски долен Тръмбеш, Великотърновско. С още информация - Олга Иванова:

Очаква се много добра реколта от грозде. Прогнозите са за добив на 170 000 тона при 140 000 за миналата година. Около 125 хиляди тона вино ще излезе от винарските изби, гроздето е с много висока захарност - от 26 до 28 % процента поради многото слънчеви дни, което повишава качеството му.

Изкупните цени също се очаква да бъдат високи, 1.20 за килограм бяло грозде и един лев за червеното, почти двойно в сравнение с миналата година. Изключителен интерес е проявил руският пазар за внос на вина от България и то на скъпи маркови вина.

Министър Найденов подчерта, че България не може да влезе на международните пазари в сегмента на евтините вина, защото не може да осигури големи количества. Затова се насочваме към нишата на вина от висок клас и бутикови вина. Найденов съобщи, че някои български вина влизат в топ 30 на световните класации по евростат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени