Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предложи данък от 0.1 % за всички финансови транзакции

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия предложи от 2014-а година всички финансови транзакции в страните от Евросъюза да се облагат с данък от 0.01 %. Тази мярка ще важи само за институциите, които извършват транзакции помежду си, и няма да се отрази пряко на гражданите, увериха от Еврокомисията. Очаква се новият данък да донесе на ЕС допълнителни приходи от близо 60 млрд. евро годишно.

Великобритания вече обяви, че ще се противопостави с аргумент, че това ще доведе до изтичане на капитали извън Евросъюза. Преди дни българското финансово министерство също заяви, че няма да подкрепи тази мярка, както и евентуални други форми на увеличаване на данъчната тежест.

Междувременно Европейския парламент одобри 6 свързани законодателни акта, на които се разчита да затегнат финансовата дисциплина и да създадат предпоставки за растеж. Те предвиждат повече контрол върху фискалната политика и публичните разходи на отделните държави, както и автоматични санкции за страните със свръхдефицит. Те ще влизат в сила, ако не бъдат блокирани от половината от останалите държави. Страната -нарушител ще трябва да депозира до 0.2 % от брутния си вътрешен продукт в специален гаранционен фонд за определен период. Ако в него дефицитът не бъде овладян, тази сума ще се превръща в глоба и ще отива в европейския фонд за стабилност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна