Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира електронен регистър за инвазивните кардиологични интервенции

Снимка: Архив

От 1-ви ноември болниците ще вписват всяка инвазивна кардиологична интервенция в електронен регистър. Нововъведението има за цел да повиши контрола на тази дейност и да гарантира по-добро качество на лечението на пациентите.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов лично представи регистъра и заяви, че това е подарък от министерството за българските лекари и пациенти по повод Световния ден на сърцето.

Регистърът ще се поддържа от Националния център по обществено здраве и анализи. Информация в него ще подават 36-те лечебни заведения в страната, в които се извършват дейности по инвазивна кардиология.

Всяка от тези болници ще трябва да предостави името на лекуващия специалист, личните данни на пациента, да отбележи вида на процедурата - спешна или планова и дали е диагностична или терапевтична. Трябва да бъдат посочени още начало и край на интервенцията, както и причините за провеждането й. Лечебните заведения могат да подават информация и за различни медицински показатели, което ще помогне за оптимизиране качеството на работата им.

Всички данни се попълват от оператора в съответната болница чрез универсален електронен подпис. Вписването се извършва до 24 часа след като процедурата е извършена. Лечебните заведения, които не спазват новите правила ще подлежат на санкции, а проверките се очаква да започнат след първи декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна