Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС поиска проверка на незаконно забогателите и специален регистър за всички с над 3 висящи дела

Снимка: БГНЕС

Проверка на незаконно забогателите в близките седмици и създаване на специален регистър за лицата с над три висящи дела са част от мерките, обсъдени от участниците по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Ще се търси и възможност за разширяване на полицейското присъствие в малките населени места. Заседанието беше свикано, заради риска от разрастване на етническото напрежение, след случилото се в Катуница.  Президентът Георги Първанов обобщи поставените цели:

Категорично и безкомпромисно санкциониране на изразителите на етническа и религиозна нетърпимост; Една по- мащабна проверка на незаконно забогателите лица, които демонстрират лукс, които не са си плащали данъци, които не могат да докажат доходи. Това със сигурност ще се случи в близките седмици и месеци.
Всички лица с над три висящи да бъдат поставени в особен регистър, да бъдат поставени на скенер. Тези хора, тези престъпници, които тормозят голяма част от населените места, да заемат мястото, което им се полага.

Премиерът Бойко Борисов призова политиците да не говорят каквото им дойде на ум и заяви, че няма да иска да бъдат наказани служителите на МВР, които допуснаха погромите в Катуница:

Не може да има горящи къщи да кажем, че те са се справили със ситуацията. В същото време десетки пъти са обвинявани в полицейщина, в полицейско насилие... в следващите дни те рязко подобриха работата си. Аз специално няма да им искам оставките и няма да ги наказвам.

Борисов напомни, че родителите на прегазения Ангел са поискали само да видят Кирил Рашков в затвора и към днешния ден извършителите и подбудителите на конфликта са с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна