Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Кирил Рашков е искал да избяга заедно с фамилията си в Сърбия след началото на размириците у нас, пишат Труд и Стандарт. Ромският бос възнамерявал да емигрира, защото се страхувал от линч. Това заявил негов телохранител по време на заседанието на Асеновградския съд, който остави Рашков зад решетките по обвинение, че е заплашил двама души с убийство. Криминалисти открили голямо количество злато и пари, скрити в лек автомобил и джип, притежавани от сина на Кирил Рашков - Ангел, пише 24 Часа. Според съсед на Рашкови, в Катуница в колите имало поне 10 килограма злато.

Новият председател на Софийския градски съд раздава четири пъти повече разрешения за подслушване от своите предшественици, четем в статия на Капитал. Проучване на вестника е показало, че за близо 3 месеца, откакто е ръководител на съда, съдия Владимира Янева е разрешила общо 2733 СРС-та и не е издала нито един отказ. Ако разрешенията продължават да растат със същата скорост е твърде вероятно до края на годината в столицата да се подслушва толкова, колкото в цяла България въобще. България беше осъдена в Страсбург за липсата на ефективен контрол върху подслушването. "Изтекли" разговори от службите предизвикаха скандали около шефа на митниците Ваньо Танов и вътрешния министър, припомня авторът.

"Без профилактика за онкологични болести", гласи водещото заглавие на Дума. По програма за скрининг на ракови заболявания е предвидено да бъдат прегледани 350 000 души. Досега обаче не е прегледан нито един, тъй като министерството на здравеопазването се бави с преработка на наредба за профилактичните прегледи, сочи вестникът.

"Заплатите в частния сектор замръзват и през 2012 година", пише Новинар. Вестникът се позовава на Българската стопанска камара, според която 55 % от работодателите не планират покачване на възнагражденията. Основният довод е влошеното финансово състояние на предприятията. Според Сега, констатацията в проучването на БСК означава, че при административно увеличение на минималните осигурителни доходи работодателите ще прибягнат до съкращения, за да запазят разходите си непроменени.

Провинилите се шофьори ще плащат глоби на КАТ направо на пътя, пишат Стандарт и Монитор. Актове ще се правят само за най-тежки нарушения като катастрофа, шофиране в пияно състояние или без документи. Така ще се спести време от административни процедури, твърдят от Пътна полиция. Друго предложение е удвояване на глобите, които не са платени до две седмици след крайния срок. Нови 350 мобилни камери ще засилят контрола по шосетата, допълва Монитор.

"Българските ученици разбиват мита, че не четат - над 70 на сто от 15-годишните у нас четат за забавление", пише Сега, като се позовава на международно проучване. Резултатите показват, че делът на нашите 9-класници, които четат за удоволствие, е над средните 63 процента, констатирани в общо 60 държави по света.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени